torstai 12. kesäkuuta 2014

Hei mistä sä ostit noi sun osakkeet?

Tilastollinen fakta on se, että naiset eivät sijoita osakkeisiin. Tai yleisesti ottaen naiset eivät sijoita. Olen omassa ystäväpiirissäni ottanut asian suhteellisen usein esille ja aika usein kuulen voivottelua siitä, että kuinka vaikeaa se on ja kuinka ei kiinnosta. Seuraavassa lauseessa haaveillaan kivilinnasta järvenrannalla ja toivotaan, että ASP-säästötili täyttyisi sen verran, että saisi otettua sen 300 000 e lainan sitä kivilinnaa varten. Tässä vaiheessa puren aina kieltäni, jotta en sanoisi mitään ilkeää.

”Asuntolainan lyhennys on vähän niiku säästämistä”

Asuntolainan lyhennys ei ole säästämistä. Se on lainan maksamista ja lainassa on aina korko. Tämä on yksi osa ongelmaa. Jossain tämän käsittämättömän sisustusbuumin vaiheessa huomasin, että ainoa asia mihin naispuoliset ystäväni todella panostavat on asunto. Herätkää nyt jo, jos ainoa varallisuus eränne on oma kotinne, miten te oikeasti kuvittelette että voitte ikinä viettää enemmän aikaa puolisonne tai lapsienne kanssa kun teidän aikanne menee siihen lainan maksuun! Naisia voisikin mielestäni kannustaa sijoittamaan nimenomaan tämän avulla. Sijoituksien tuotto tuo sinulle vapautta ja vapaa-aikaa.

”En mä oo oikeestaan ikinä halunnut silleen rikkaaksi”

Mielestäni osittain kysymys on myös siitä, miten sijoitusoppaat on kirjoitettu. Talousjargon on oma lukunsa, mutta tietyllä tapaa kaikki sijoitusoppaat ovat eräänlaisia rikastumisoppaita, joka saattaa karkottaa osan lukijakunnasta. Tutkimukset jopa osoittavat, että naiset säästävät ensisijaisesti pahanpäivän varalle tai lomamatkaan. Rikastuminen harvemmin kiinnostaa. Naisille on toki myös omia sijoitusoppaita, mutta ne ovat kategorisesti niin huonoja, että eivät ne mitään konkreettista tietoa tarjoa esimerkiksi indeksirahastoista.

Kun vuonna 2008 aloin perehtymään sijoittamiseen, en minäkään tiennyt mitä tarkoitetaan volatiliteetilla tai minkälainen mittari on sharpen luku. Todellisuudessa nämä hienot sanat ovat suhteellisen yksinkertaisia sijoittamisen perusjuttuja. Hienoja sanoja, vähän niin kuin eau de toilette. Kyllä alan termistöön tottuu, kun lukee tarpeeksi paljon.

Jokainen toki on vapaa tekemään rahoillaan mitä huvittaa.  Eräs tuttavani harrastaa verkostomarkkinointia, kun sillä tienaa nii- in hyvin. Siis tätä Tupperware meininkiä. 20 naista istuskelee ringissä ja kuuntelee kuinka amerikkalaisen pörssiyhtiön Kiinassa valmistamat tuotteet ovat niin hyviä. Voisiko joku keksiä sijoituksen Tupperware illan? 20 Naista istumassa ja puhumassa Down Jonesin ja EKP viimeaikaisista käänteistä ja pohtimassa mihin markkinoihin kannattaa seuraavaksi keskittyä. Mielestäni esimerkiksi osakesäästäjien keskusliitto voisi ottaa tästä asiasta kopin ja alkaa järjestämään naisille suunnattuja sijoitusiltoja, joissa käsiteltäisiin asioita nimenomaan naisten näkökulmasta. Väestön ikäjakauma kuitenkin osoittaa, että varakkaita leskiä on kohta maa täynnä.

Naiset älkää olko talousidiootteja.
Sijoittaminen ei muuten ole tylsää, myös tämän yrityksen osakkeita voi ostaa Pariisin pörssistä.

Because you’re worth it 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti