sunnuntai 15. kesäkuuta 2014

Kuinka aloittaa sijoittaminen?


Yksinkertaisimmillaan sijoitustoiminnan voi aloittaa hyvinkin pienellä pääomalla. Pienellä pääomalla kannattaakin aloittaa, koska jokainen sijoitusuran alussa oleva henkilö ottaa yleensä eniten riskiä, eikä salkun riskisyyttä aina voida tasata hajauttamalla, koska ylimääräistä pääomaa sijoitustoimintaa varten ei ole. Salkun riskisyyttä voidaan näin ollen tasata ainoastaan sijoittamalla sen verran, kuin on varaa menettää. Positiivisena riskinä tällöin on se, että salkku voi parhaassa tapauksessa moninkertaistaa arvonsa tulevaisuudessa.

Sijoitustoiminnan voi aloittaa rahastoista. Rahastoissa on se hyvä puoli, että pääset pienellä summa kiinni sijoitustoimintaan. Rahasto-osuuden voi yleensä ostaa noin 30-60e ja voit tehdä sopimuksen rahastoyhtiön kanssa kuukausittaisesta rahastosäästämisestä. Rahastoissa kannattaa kuitenkin olla tarkkana siitä, minkälaisiin rahastoihin lähdet mukaan. Matalien korkojen aikana yhdistelmärahastot eivät useinkaan tuota yhtä paljon, kuin osakerahastot. Indeksirahastoista voi esimerkiksi etsiä sellaisen indeksin, joka noudattaa pienten kasvuyhtiöiden kurssien kehitystä.jolloin pääset hyötymään yritystenkasvusta.  Markkinoiden tilanne täytyy tuntea myös rahastosäästämisessä. Indeksirahastoja lukuun ottamatta, rahastot ovat kuitenkin kallistapa osallistua markkinoille, sillä rahastosäätämisen kulut ovat suhteellisen suuret.

Ensimmäinen sijoituskohde kannattaa valita alalta jonka arvonmuodostumisesta sinulla on tietoa ja jolla on kasvumahdollisuuksia. Pörssiyhtiöissä valinta kohdistuu yhtiöihin, joilla on suuri kasvupotentiaali markkinoilla. Suuret pörssiyritykset eivät useinkaan enää kasva niin voimakkaasti kuin pienet ja siksi on luonnollista että valinta kohdistuu nimenomaan yhtiöihin, jotka kasvavat. Yleinen ohje on se, että sijoita vain alaan jonka tunnet. Sanoisin kyllä ennemmin, että sijoita alaan, joka kasvaa. Suora osakesäästäminen vaati tosin jo jonkin verran pääomia, sillä osakesäästämisessä kulut nousevat suhteessa korkeaksi mitä vähemmän osakkeita ostat. Usein pankit ja pankkiiriliikkeet suosittelevat noin 500- 1000 e kertaostosta, kulujen tasaamiseksi.

Tee itsellesi säännöllinen sijoitussuunnitelma, noudata sitä, älä kuuntele ajoittamiseen liittyvää puhetta. Kun säästät säännöllisesti osakkeisiin ja muihin sijoituskohteisiin, sitä todennäköisemmin tulet hyötymään sekä markkinoiden noususta, että laskusta. Vaikka ostaisitkin jossain vaiheessa hintojen huipulla, tulet pitkällä tähtäimellä ostamaan osakkeita ja osuuksia myös alehintaan. Pörssiromahduksia kun sattuu aina silloin tällöin. Lotto ja muut uhkapelit ovat nopeiden voittojen metsästäjille. Pörssi on harvoin upporikasta tai rutiköyhää.

Aloitin oman sijoitusuran kertarytinällä sijoittamalla 5000 e erilaisiin indeksirahastoihin. En ole mikään kultalusikka takapuolessa syntynyt henkilö, vaan olen tehnyt töitä siitä asti kun olen ollut 19-vuotias. Säästöjä kerryttämällä ja itsekuria harrastamalla sain kerrytettyä itselleni mukavat säästöt, joille piti etsiä tuottavat sijoituskohteet. Ensimmäisen suoran osakesijoitukseni tein 2013- vuoden alussa.  Ostin silloin Saga Fursia, Neste Oila ja Oral hammaslääkäreitä Helsingin pörssistä.  Jokaista sijoitusta pidän tietyllä tapaa onnistuneena ja potentiaalia löytyy edelleen, tosin Oral hammaslääkäreistä luovun yleisen ostotarjouksen myötä kokonaan. Omasta sijoitusstrategiasta voin sanoa vielä sen verran että ostan suoria osakesijoituksia tietyllä summalla noin kaksi kertaa vuodessa, myyn harvoin mutta nopeasti tuottotavoitteen täytyttyä.

Minun vastaukseni kun pankkiiriliikkeestä soitetaan :)

Muistatko vielä mihin pörssiyhtiöön sijoitit ensimmäisen kerran?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti