keskiviikko 25. kesäkuuta 2014

Mitä enemmän tiedät, sitä parempia neuvoja saat

Talousblogeissa ja talousuutisissa on viimeaikoina käyty keskustelua erilaisten rahastojen kuluista ja varsinkin siitä, ovatko aktiivisesti hoidetut rahastot oikeasti parempia kuin passiivisesti hoidetut indeksirahastot ja mitä aktiivisesti hoidetut rahastot oikeasti sisältävät.  Mielipiteitä on useita, mutta totuus suomalaisten rahastosijoittamisesta lienee se, että useat sijoittavat siihen rahastoon, jota pankki heille ensimmäisenä tarjoaa. Sattuneesta syystä, olen käynyt usean pankin ja pankkiiriliikkeen juttusilla neuvottelemassa sijoitustoiminnasta ja lähes joka ikinen kerta minulle on tarjottu erilaisia yhdistelmärahastoja ja osakerahastoja, indeksirahastoja ei kertaakaan. Pankit ja pankkiiriliikkeet ovat velvoitettuja tekemään selvityksen piensijoittajan riskitasosta, jonka perusteella he yleensä suosittelevat tietyntyyppisiä sijoitusmuotoja.
Yhdistelmärahastojen kulut ovat usein melko suuria, joten niiden myyminen on pankeille kannattavaa. Usein pankkien myydyimmät rahastot ovat ns. "tuulipukurahastoja", joita pankkineuvojat tarjoavat valtaosalle asiakkaista. Yhdistelmärahaston etu kieltämättä on se, että riskitasoltaan rahasto on huomattavasti puhdasta osakerahastoa pienempi ja rahaston heilunta on näin ollen jokseenkin maltillista. Jos vaihtoehtona on, joko säilyttää rahoja pienikorkoisella säästötilillä tai sijoittaa yhdistelmärahastoon, voi yhdistelmärahasto olla parempi vaihtoehto. Toki sijoittamisen kulut kannattaa aina selvittää, sijoitti mihin tahansa.

Suurin osa ihmisistä on riskin kaihtajia, siksi yhdistelmärahastojen myyminen on pankeille niin helppoa. Ota ihan vähän riskiä, mutta et liikaa. Toinen syy on se, että suurimmalla osalla pankin asiakkaista ei ole mitään käsitystä vaihtoehtoisista sijoitusmuodoista, eikä ole pankin intressissä esitellä näitä (kuluiltaan matalia) ratkaisuja asiakkailleen. Asiakkaan näkökulmasta pankki saattaa tarjota ihan hyvän vaihtoehdon henkilölle, jota ei muuten kiinnosta sijoittaminen pätkääkään.  Jossakin niitä rahoja on pakko säilyttää ja ihan kiva jos niille saa jonkin verran tuottoa. Yhdistelmä rahasto on kuitenkin hajautettu vaihtoehto, ainakin säästötiliin verrattuna.


Erään pankkiiriliikkeen myyntipäällikkö kerran totesi minulle, että suurin osa asiakkaista pitäisi laittaa sijoituskouluun, jotta heille voitaisiin tarjota oikeasti kunnollista varainhoitoa. Kysyessäni miksi pankkiiriliike ei itse järjestä tällaista sijoituskoulua sain vastaukseksi:

 ”it is just bad business”

Niin no, sokeaa on vaikeaa opettaa näkemään ja välinpitämätöntä kiinnostumaan.

Viikon sijoitusvinkki


Mitä enemmän tiedät sijoitustoiminnasta, sitä parempia neuvoja saat sekä opit tunnistamaan hyvät ja huonot neuvot toisistaan. Ota selvää asioista, tutki, opi ja innostu. Vaihtoehtoja on joka lähtöön, mutta mahdollisuuksien tunnistamiseksi on tiedettävä edes jotain. Määritä riskitasosi ja tuottotavoitteesi ennen sijoituskohteen valintaa. Kulut nakertavat aina tuottoja, joten ota ne aina huomioon.

2 kommenttia:

 1. Hieno blogi sinulla! Itse olen myös parikymppinen sijoittamisesta kiinnostunut nainen. Olen huomannut, että ikäisilleni naisille sijoittaminen tuntuu hyvin kaukaiselta ja epäkiinnostavalta aiheelta. Kaveripiirissäni ei poikaystävää lukuunottamatta ole ihmisiä, joiden kanssa voisi keskustella sijoittamisesta. Siksi olikin hauska löytää blogisi :) Jään mielenkiinnolla odottamaan uusia postauksia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei,
   Suomessa usein ajatellaan, että sijoittaminen on vain rikkaiden puuhaa ja että sijoitustoiminnan aloittaminen vaatii hirveästi rahaa, tämän takia asia saattaa olla monelle hyvin kaukainen. Sijoittamisesta saateaan myös puhua mediassa hyvin hankalasti, mikä saattaa lisätä asian epäkiinnostavuutta. Blogissani yritän etsiä asiaan näkökulmia, jotka tekevät sijoittamisesta vähän maanläheisempää ja vähentävät aiheeseen liittyvää mystiikkaa!

   Kiitos kommentistasi!

   Poista