tiistai 10. kesäkuuta 2014

Miten minusta tuli sijoittaja?

Ennen kuin minusta tuli sijoittaja olin säästäjä. Säästäjä joka säästi lomamatkaan, uuteen laukkuun ja kenkiin. En toisin sanoen säästänyt pitkällä tähtäimellä, vaan säästin aina siksi, että voisin kuluttaa myöhemmin enemmän. Muutama vuosi sitten jouduin osittain pakosta, osittain omasta tahdostani opiskelemaan sijoittamista. Sijoittaminen on tietyllä tapaa kiehtonut aina, mutta niin kuin useat muutkin ihmiset, kuvittelin että siihen tarvitaan hirveästi rahaa ja että sijoittaminen on todella vaikeaa.

Kävin pankissa juttelemassa sijoitusneuvojan kanssa, joka suositteli minulle mm. erilaisia rahastoja. En ymmärtänyt sijoitusneuvojan puheesta puoliakaan, vaan kävelin pankista ulos sijoittamatta sentin senttiä. Ajattelin, että onko tämä muka oikeasti niin vaikeaa? Kävelin kirjastoon ja valitsin sattumanvaraisesti kirjahyllystä sijoitusaiheisia kirjoja ja luin ne kaikki, jotta ymmärtäisin paremmin mistä on kyse. Tämä osoittautui parhaimmaksi päätökseksi, minkä olen koskaan tehnyt. Älkää käsittäkö väärin, pankeista on mahdollista saada erinomaisia neuvoja, silloin jos sinua ei itse kiinnosta selvittää sijoitustoimintaan liittyviä asioita.

Aloitin oman sijoitustoimintani erilaisista indeksirahastoista vuoden 2008 alussa. Sain heti kovan opetuksen sijoittamisen riskeistä, sillä saman vuoden syyskuussa tapahtui myös pörssiromahdus, minkä johdosta Down Jones indeksi laski kirjaimellisesti kuin lehmän häntä. Olin kuitenkin lukenut sen verran paljon sijoittamisesta siihen mennessä, että tiesin kurssien nousevan vielä. Pidin pään kylmänä, enkä lähtenyt myymään rahasto- osuuksiani. Vuonna 2014 pörssikurssit nousivatkin Yhdysvalloissa uuteen ennätykseensä.

Suoria osakesijoituksia aloin tekemään vasta viime vuonna. Edelleen indeksi rahastot ovat ensisijainen sijoituskohteeni, mutta suora osakesäästäminen on mielestä mielenkiintoista ja haluan tehdä sitä myös siksi, että indeksirahastot ovat ns. passiivisia sijoituskohteita, kun taas osakkeiden kanssa voin toimia hieman aktiivisemmin, vaikka en käy päiväkauppaa ollenkaan. Suomeksi sanottuna, en myy osakkeitani pois hirveän usein.
Toistaiseksi aion pysyä osakesijoituksissa ja indeksirahastoissa. Tavoitteenani on myös lähitulevaisuudessa ostaa sijoitusasunto, mutta niin kauan kuin asuntojen hinnat ovat suhteellisen kalliita, verrattuna niistä saatavaan vuokratuottoon, pysyn visusti kaukana kiinteistöistä. Korkosijoituksia minulla on hyvin vähän, sillä niiden tuotto ei tällä hetkellä ole riittävä.


Sijoitusstrategiani sisältää jonkin verran riskiä, mutta en ole ikänä sijoittanut kuin sen verran, mikä minulla on varaa menettää. Sen lisäksi olen säästänyt kattavan hätärahaston, jonka avulla en joudu ongelmiin, vaikka kurssit jossakin vaiheessa laskisivatkin. Kannattaa aina muistaa se, että ainoaa oikeaa sijoitusmuotoa ei ole olemassa, mutta yleensä riski kulkee käsi kädessä tuoton kanssa. Jos et ikinä ota edes vähän riskiä, niin tuottokin jää yleensä vähäiseksi.Viikon sijoitusvinkki

Lue joku sijoittamista käsittelevä kirja. Seppo Sarion klassikkoteos: Miten sijoitan pörssi osakkeisiin? Oli ensimmäinen sijoittamista käsittelevä kirja, jonka luin. Suosittelen sitä lämpimästi jokaiselle! Myös Robert Kiyosakin: Rikas isä, köyhä isä,  on hyvä kuvas siitä, miten riski ja voitto kulkevat pitkässä juoksussa käsi kädessä. Säästämisen perusteokseksi suosittelen Terhi Majasalmen: Totuus taloudestasi – kirjaa.

Translation

I prefer stocks and index funds, but really there is not right and wrong answer when it comes choosing your first investment. You have to decide how much you can take risk and how much profit do you want from your investment. Be careful what you decide.


If you really want to learn how to invest your money, you should read a book about it.  I am recommending these two books Rich Dad Poor Dad by Robert T. Kiyosaki and How To Make Money In Stocks by WilliamJ. O'Neil. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti