tiistai 25. marraskuuta 2014

Kuinka estää säästöjen tuhlailu


Suurin osa ihmisistä on tavallisia palkansaajia, jotka eivät rikastu pelkällä kuukausittaisella palkallaan. Marginaalissa ovat myös yrittäjät, joiden tulot ovat miljonääriluokassa. Lottoaminen on tietysti aina mahdollista, mutta rikastuminen ei todennäköistä. Säästöt ovat siis kaiken vaurastumisen perusta, eikä ilman säästöjä voida aloittaa sijoitustoimintaa.  Sijoitustoiminnan perusta on että talouden ylimääräinen tulo ohjataan tuottavaan sijoitukseen josta saadaan tuottoa.


Törmään joskus kysymykseen, että miten minulla on varaa sijoittaa? Olenhan työssäkäyvä opiskelija, jonka tulot vaihtelevat huomattavasti kuukausittain. Vastaan että, koska säästän.  Minun tapauksessani säästäminen sijoitukseen varten voi olla joko rahastosäästämistä, jossa pienellä summa päästään jo sijoittamaan tai suoraa osakesäästämistä, jossa tosin vaaditaan aina jo isompia pääomia, eikä ihan muutamalla satasella selvitä.

En ikinä tuhlaa rahaa, jonka olen korvamerkinnyt sijoittavani. Sijoituksiin tarkoitetut säästöt eivät yksikertaisesti kuulu tuhlattavaksi.  Osa sijoittajista kutsuu tällaista käteisvarallisuutta käteiskassaksi, josta voi irrottaa pääomia houkuttelevan sijoituskohteen tullessa markkinoille sopivaan hintaan. Käteinen on kuningas tietyissä tilanteissa.

Eikö sun sitten ikinä tee mieli vaan ostaa jotain ihanaa itsellesi?

Kyllä tekee. Harmittaa pirusti kun osakemarkkinoilla jonkun hyvän yhtiön hinta laskee syystä tai toisesta pörssissä, eikä minulla ole varaa ostaa sitä, koska käteiskassani on liian pieni! Tämä ajattelutapani estää minua tuhlaamasta sijoituksiin tarkoitettuja säästöjä Stockmannin käsilaukkuosastolle. Mutta olen minäkin ihminen, enkä ole immuuni kauniille vaatteille tai kengille ja kyllä tuhlaan joka kuukausi tietyn, budjetoidun osan tuloistani, myös kulutukseen. Säästöihini en vain koske, sillä ymmärrän sen että viiden minuutin visiitti Stockmannin käsilaukkuosastolla saattaa maksaa minulle 700 euroa säästöjäni ja tämän 700 euron tienaaminen takaisin kestää kuitenkin useita viikkoja.  Sori vaan, Stockmann mutta minun säästöilläni ei tavaratalojanne pelasteta.

Lopuksi
Aina kun mietit säästöjesi tuhlaamista, mieti myös kuinka kauan säästit kyseistä summaa ja kuinka kauan sinulla menee, että tienaat kulutetun summan takaisin. Olisiko säästöt kuitenkin parempi sijoittaa, jolloin raha tuottaa sinulle myös tulevaisuudessa.


Ps. pahoittelut jälleen kerran blogin hiljaisuudesta. Allekirjoittanut on asunut viime kuukaudet yliopiston kirjastossa, joten vapaa-aika on ollut vähäistä. Lupaan kuitenkin parantaa tapani ja uusia postauksia on luvassa jo ensi viikolla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti